Ő Maga

Írta: Milt Rodriguez. Eredeti: He Himself

„Ő a feje a testnek is, a gyülekezetnek, ő a kezdet, a halottak közül az elsőszülött, hogy mindenben Ő járjon elöl.” (Kol 1,18)

Ez szerintem az egyik leglenyűgözőbb vers az Igében; a teljes Írás egyik legcsodálatosabb részében, a Kolossébeliekhez írt levél első részében található. Pál ebben egy olyan gyülekezetnek ír, amelyet nem ő plántált, olyan embereknek, akikkel sohasem találkozott, és akik viszont az őket körülvevő világi rendszer és kultúra – a zsidó törvények, népszerű filozófiák és az angyalokkal és látomásokkal kapcsolatos téves tanítások – csábításába estek. Csodálkozunk, hogyan képes valaki bedőlni ezeknek? Mégis… nem hangzik ismerősen kicsit? A kolossébeliek simán fogták Jézus Krisztust, és millió kis darabra szabdalták; majd kiválogatták azokat a darabkákat, amelyek tetszettek nekik – a többit pedig elvetették.

Pál ezért az Ige egyik legcsodálatosabb (ha nem a legcsodálatosabb) leírását adja Jézus Krisztusról nekik: a Kolossébeliekhez írt első fejezetet. Idő hiányában nem tudom ennek a résznek mind az összes kincsét kifejteni, de ebben és a következő néhány blogposztomban legalább néhánnyal foglalkozni szeretnék.

Jézus Krisztus személye – Ő Maga

A tizennyolcadik vers nagyon érdekes szószerkezetet tartalmaz. Az Ő Maga kifejezést használja [a magyar bibliafordítások közül Dr. Masznyik Endrénél találtam meg így:] „Ő az egyháznak, mint a maga testének feje, Ő a kezdet, a halottak zsengéje, hogy az övé legyen az elsőség mindenben.”

Károli kiegészítve:

„És Ő [Maga] a feje a testnek, a [kihívott] Gyülekezetnek: aki a kezdet, elsőszülött a halottak közül; hogy mindenekben Ő legyen az első” (Kol 1,18).

A „maga” szó használatával Pál Krisztust, mint személyt hangsúlyozza. Nem csak azt mondja, „ő”, hanem, hogy „Ő Maga”! Szinte olyan ez, mint egy dupla állítás. Pál biztosra akar menni abban, hogy a kolossébeliek megértsék: nem különféle dolgokról, írásokról, tanításokról, alapelvekről, tanokról, filozófiákról vagy akár vallási gyakorlatokról és viselkedésről beszél – hanem egy valóságos, élő Személyről!

Ez az az „Ő”, akiről részletesen megír és elmagyaráz mindent ebben a levélben. Aki nem csak egy akármilyen „Ő”, hanem az egyetlen „Ő”; élő és valós Személy. Sőt, ő az eredeti, autentikus, igazi és valóságos Személy, minden más embert eredetileg ezután az egy Ember után mintáztak.

Mi minden tartozik bele ebbe a Személybe?

Fogalmunk sem lehet! Ő annyival, de annyival több, mint amit valaha is el tudnánk képzelni.

„Igen, adjatok hálát az Atyának! Mert ő tett benneteket alkalmassá, hogy részt vegyetek abban az örökségben, amelyet Isten készített szent népe számára a világosságban.” (Kolossé 1,12)

Ő Maga az eredeti és igazi Kánaán valósága (Kolossé 1,12). Az itt szereplő „örökség” szó közvetlen utalás a Kánaán földjén minden egyes törzsnek kijelölt részekre.

Ő Maga az igazi Világosság és annak beteljesülése (Kol 1,12).

Ő Maga az a Kedves (a Szerelmes), akire az Énekek Éneke hivatkozik, és Ő Maga az igazi Király (Kolossé 1,13: „Az Atya mentett ki bennünket a sötétség hatalmából, és ő vitt át minket szeretett Fia Királyságába.”)

Ő Maga az igazi Megváltás és Megbocsátás (Kolossé 1,14: „Mert a Fiú által szabadultunk meg, és kaptunk a bűneinkre bocsánatot.”)

Ő Maga az Atya valóságos és teljes kifejeződése (Kolossé 1,15a: „a láthatatlan Isten látható képmása”)

Ő Maga az elsőszülött, az egész teremtés mintája, modellje (Kolossé 1,15b)

Mert Őbenne teremtetett minden a mennyen és a földön (…), minden általa és reá nézve teremtetett (Kolossé 1,16)

Ő előbb volt mindennél (Kolossé 1,17a)

Az egész világmindenséget Ő tartja egyben (Kolossé 1,17b)

Ő Maga a test, azaz a Gyülekezet feje (Kolossé 1,18a)

Ő Maga a kezdet, elsőszülött a halottak közül (a legelső, aki a halálból feltámadt – Kolossé 1,18b)

Hogy mindenben és minden tekintetben övé legyen az első hely (Kolossé 1,18c)

Mert tetszett az egész Teljességnek, hogy Őbenne lakjék (Kolossé 1,19)

Ő Maga Isten teljessége, és Isten céljainak és terveinek teljessége is.

Nincs senki más, aki érdekli Istent vagy aki foglalkoztatja. Igen, szereti a világot, de csakis ennek a Valakinek a révén, és csakis Őrajta keresztül!

A teremtéssel Isten célja az volt, hogy ez az egy Valaki kifejezésre jusson. A megváltással az volt a célja, hogy ennek az egy Valakinek legyen egy hasonmása, aki Őt Magát teljes mértékben kifejezésre tudja juttatni. A megszentelődéssel és átformálódással az a célja, hogy ez az egy Valaki növekedjen, és végül mindent saját Magával töltsön be. Isten célja a gyógyításban az, hogy kifejezésre jusson az az egy Valaki, aki maga az Egészség! A megszabadítással az a célja, hogy kifejezésre jusson az az egy Valaki, akinek hatalma van a Sátán felett. Az üdvözítésben (megmenekülésben) pedig az a célja, hogy felnagyítsa és kiterjessze azt az egy Valakit, aki az Üdvösség (a Megmentés) Maga.

5 gondolat “Ő Maga” bejegyzéshez

  1. Arpicus 2015-01-28 / 2:21 du.

    Kedves Zsuzsa!

    Őrömmel látom,hogy új blogot indítottál.Isten gazdag áldását kívánom a munkádra az új blogon és remélem ugyanolyan hasznos és áldásos lesz mint a régi blogod amelyet nagyon szerettem és értékeltem.Blogjaid állandó olvasója
    Árpád.

    Kedvelés

    • keryzsuzsanna 2015-01-28 / 2:52 du.

      Kedves Árpád!
      Nagyon köszönöm, hogy írtál, és még inkább köszönöm a megtisztelő figyelmedet!
      Elsősorban terjedelmi okokból szántam rá magamat a váltásra, a blog.hu-n ugyanis nem, illetve csak nehézkesen lehetett hosszabb lélegzetvételű cikkeket megosztani. Közben rájöttem viszont, hogy az évek alatt a látásmódom is változott: az inkább statikus jellegű hit-védelemtől eljutottam a hit célja felé való törekedésig, ami sokkal inkább egy folyamat, és nem valami fix dolognak a harcos őrizgetése 🙂 Szeretném, ha az ide válogatott írások ebben, azaz a cél felé való futásban segítenének mindannyiunknak, akik Krisztus testéhez tartozunk – “felépítvén egymást szeretetben”.
      Zsuzsa

      Kedvelés

      • Arpicus 2015-01-28 / 4:30 du.

        Kedves Zsuzsa!
        Nagyon szerettem a régi blogodat.Ott van a könyvjelzőim között és ez az új blog is ott van.A hitvédelmi blogodra elég gyakran felmegyek és “mazsolázok”.Az évek során nagyon sok és
        fontos anyag gyűlt ott össze.Remélem,hogy még sokáig elérhető lesz.
        Nagyon érdekes amit az új orientációdról írsz.Igen,vannak életünkben folyamatok,fokozatok.Érünk, fejlődünk.Magam is egy ilyen új irány fele mozdulok el amikor a blogok és a fórumok világában mozgok.Tetszik ez a váltás Nálad:törekvés a hit célja felé.
        Nem tudom,hogy mennyien vették észre az új blogodat,mert a régi blogodon nagy szünet volt és lehet,hogy sokan azt hiszik,hogy abbahagytad.Remélem,hogy az új blogod majd megjelenik más blogok ajánlási listáján.A hitvédelem egy nagyon nehéz és kemény téma.Az ember nagyon bele tud fáradni, főleg ha értetlenséggel találkozik…Nem tudom,hogy ki veszi át a stafétát hitvédelem dolgában mert az mindig aktuális.Megdöbbenve olvasom,hogy egyes evangéliumi keresztyén blogokat mennyire elárasztja az agnosztikus gondolatok behatolása.Ennek hangot is adtam mert komoly veszélyt jelent.Komoly,írástudó keresztyén emberek inognak meg a hitükben.Lelkünk ellensége nem fogy ki az ötleteiből amikkel vékony jégre viheti a még ismeretben gazdag keresztyéneket is.Remélem,hogy idővel fel fognak ocsúdni és kijutnak a Sátán csapdájából.Viszont az is igaz amit Pál apostol mondd:”Nem mindenkié a hit.”Te a hitvédelem területén megtetted amit meg kellett tenned.Fontos és hasznos misszió volt.Köszönöm!
        Útitársad leszek ezen az új és szintén fontos úton.Hiszem,hogy sok áldásban lesz részünk az új blogod olvasása közben.Kölcsönösen építjük egymás hitét.Ezt a kicsit hosszú választ azért is írom mert időközben el kellett hagyjak több blogot amelyeken aktív voltam mert azok tulajdonosai részben vagy,sajnos,teljesen letértek a bibliai alapról.Ezért örülök,hogy ismét lesz egy olyan blog amelynek Bibliai tisztaság illata lesz.Eddigi munkád számomra garancia.Ezentúl már a posztokhoz fogok hozzászólni és bocsásd meg,hogy ennyit kotyogtam….:)
        Befejezésül és ajánlásul egy gondolat amelyet ma olvastam:
        “Isten nem vezet tovább a lelki életben bennünket amíg nem kezdünk engedelmeskedni a már felismert igazságnak,”-vö.Filippi 3,16:”Amit viszont már megértettünk,azt az igazságot követnünk is kell.”-EFO.Sok sikert kívánok az új úthoz,a következő lépcsőhöz.Minden új dolog egyben nagy kihívás is de nagy esély is.Óriási a szükségletet látok a tiszta,biblia alapon álló írások megjelenítésében.Ez közvetett módon hitvédelem is.Ha ismerjük az eredetit akkor könnyen fel fogjuk ismerni a hamisítványt.Ebben eddig is sokat segített nekem a blogod és hiszem,hogy lelki hasznom lesz a blog olvasásában és követésében.
        Árpád.

        Kedvelés

        • keryzsuzsanna 2015-01-29 / 9:42 de.

          Igazán köszönöm megerősítő és bátorító soraidat! A hitvedelem.blog.hu természetesen megmarad, oda is fel fogom tenni mindig a linket, ha valami itt megjelenik. Valamint téma szerint is lehet, hogy különválasztok egy-két dolgot, onnan például átemelek anyagokat ide, de lehet, hogy lesz olyasmi, amit viszont csak oda teszek fel. Majd kialakul 🙂
          (Mindenesetre nagyon köszönöm mégegyszer a visszajelzésedet erről a szolgálatról. Épp azt mondtam a férjemnek az este, hogy ha csak te lennél az egyetlen olvasóm, akkor is megérte/megéri csinálni.)

          Kedvelés

Hozzászólás