Felkészülés a Bárány menyegzőjére (G.H. Lang)

Pictures and Parables, részlet

[Ha tanítványok akarunk lenni,] az első dolgunk, hogy megtagadjuk az ént, mint vezérlőelvet az életünkben. A bukott ember számára természetes, hogy minden dolgot vagy eseményt úgy fogad, ahogyan az az énjére hat. Az embernek, mint teremtménynek azonban csakis az kellene számítson, hogy Isten tetszésére éljen; úgy kellene tekintenünk Őt, mint Akit egyedül illet a szolgálat, és csak az Ő kedvét lenne szabad keresnünk. Az én rabszolgaságából az Isten szolgálatának szabadságára akkor jut el a lélek, amikor imádatának tárgyaként Jézust, az Isten Fiát emeli fel.

Hogy az énben létrejöhessen ez a radikális attitűdbeli változás, a tanítványnak fel kell vennie a keresztjét. A kereszt volt a halál eszköze; s Jézusnak valóságosan vinnie kellett azt a keresztet, amelyen később valóságosan meghalt. Aki Krisztust követi, annak az én halálát kell elfogadnia: azt pedig nem szolgáljuk többé, aki meghalt. „Krisztussal együtt keresztre vagyok feszítve” (Gal 2,20) – ez a személyes alkalmazása annak a hívőkkel kapcsolatos általános igazságnak, miszerint „óemberünk vele együtt megfeszíttetett” (Róm 6,6, Csia). Ha az ént halottnak tekintjük, azzal helyet készítünk Valaki másnak, aki odaadásunk tárgya lehet: „nekem az élet Krisztus” (Fil 1,21). A hívő szíve megtelik kegyelemmel, s követni tudja Őt azon az úton, amelyen Ő is járt.

Vizsgálja meg mindenki, aki az Úr Jézus követőjének vallja magát, a szívét és az életét! Jézus nem keresett magának gazdagságot, dicsőséget vagy örömöket a világban. Éppen ellenkezőleg, megszegényítette magát, hogy másokat gazdagítson; vállalta a szégyent, mert nem saját magának kedvezett. Ezért megmondhatja másoknak, hogy aki azzal törődik, hogy idejével és lehetőségeivel, azaz az életével önmagát szolgálja, az valójában elveti magától az életet, és végül jön rá, hogy valójában elpazarolta és elveszítette azt. Bizony, ha valaki bár megnyerte az egész világot, de elveszítette az életét (a lelkét) azzal, hogy hiába élt, végül semmi előnye nem lesz belőle. Az életem idejét, az erőmet, a rám bízott javakat – azaz a kiszabott életemet a földön – nem cserélhetem el valami nemesebbre, ha egyszer már az énem szolgálatára mindezeket elherdáltam. Ezért aki előkelő, gazdag, művelt, befolyásos volt a világban, de nyolcvan éven keresztül az énjének élt, szomorúan el kell ismernie, hogy habár a lelke megmenekült kései hite által, de az életét elveszítette. Azoknak a hosszú éveknek egyetlen óráját sem lehet visszahozni és az én szolgálata helyett Istenére fordítani.

Az a földműves, aki a gabonamagot megtartja, ahelyett, hogy elvetné, el fogja veszíteni azt, aki azonban elveszíti a jelenlegi javait azzal, hogy szétszórja a földeken, arra gazdagság vár az aratás után. Az aratás ennek a korszaknak a vége, amikor az Emberfia, az elutasított, távol lévő, dicsőséggel visszajön, és mindenkinek megfizet cselekedetei szerint.

Ez a dicsőséges, ám átható igazság volt az a környezet, amelybe az Úr a Gyülekezetének felépítéséről szóló kijelentését helyezte. Ebben a megtisztelő közösségben minden hívőnek van helye; amikor azonban az Emberfia eljön dicsőségben, hogy kiterjessze ezt a dicsőséget a követőire is, csak azok fogják megkapni, akik osztoztak az Ő keresztjében és elutasításában, azáltal, hogy szó szerint az Ő nyomában jártak. Ezek fehérben fognak Vele járni, mert megtartották fehérnek a ruhájukat a földön; ezek Ővele együtt ülnek a trónra, mert a Vele való naponkénti közösségben nyert ereje révén legyőzték a világot, úgy, ahogyan Ő is legyőzte azt (Jel 3,4;21). Az Ő szent menyasszonyának, mennyei kegyelem által kell saját magának elkészítenie a kelengyéjét a menyegző napjára: „felkészítette magát (…) a gyolcs a szentek igazságos cselekedetei” (Jel 19,6-9).

8 gondolat “Felkészülés a Bárány menyegzőjére (G.H. Lang)” bejegyzéshez

 1. Zsolti 2015-05-18 / 1:58 du.

  Ha már meghaltatunk Krisztusban, miért kellene naponként felvennünk a keresztünket? Szolgák vagyunk vagy gyermekek?

  Kedvelés

  • keryzsuzsanna 2015-05-18 / 3:55 du.

   Én úgy gondolom, hogy az, hogy meghaltunk Krisztussal (és föltámadtunk Vele), az az állapotunk, a helyzetünk. A kereszt naponkénti felvétele pedig a “járásunk”, és ez utóbbi az előbbiből következik. Hogy szolgák vagyunk vagy gyermekek? Szerintem mindkettő egyszerre: olyan gyermekek, akik az Atyjukat szolgálják (dolgoznak a családi vállalkozásban 🙂 )

   Kedvelés

   • Zsolti 2015-05-19 / 7:46 de.

    Szerintem a kettö kizárja egymást. Vagy szolga vagy gyermek.
    Te miért gondolod szolgának is magad? Mi az ami azzá tesz?

    Kedvelés

  • keryzsuzsanna 2015-05-19 / 10:28 de.

   @ Zsolti “zerintem a kettö kizárja egymást. Vagy szolga vagy gyermek.
   Te miért gondolod szolgának is magad? Mi az ami azzá tesz?”

   Két Ige jutott eszembe:

   “A városban soha nem lesz semmi, ami átkozott. Isten és a Bárány trónja lesz abban a városban. Szolgái ott imádják Istent, látják az arcát, és neve a homlokukon lesz. Éjszaka nem lesz ott, ezért nem lesz szükségük sem lámpafényre, sem napfényre, mert az Úr Isten világossága fogja beragyogni őket. Isten szolgái királyok lesznek, és uralkodnak örökkön-örökké.” Jel 22,3-5

   és ez a kifejezés:
   “szent szolgád, Jézus” (ApCsel 4,27;30) – Jézust mi tette szolgává? Hisz nem Ő a Fiú?

   Kedvelik 1 személy

   • Zsolti 2015-05-19 / 1:46 du.

    Nekem a Galata 4:7 jutott az eszembe.
    A lényeg igazából az hogy lehet szolgálni gyermekként szeretetből és lehet szolgálni szolgaként fizetségért.

    Kedvelik 1 személy

 2. Guti Tünde 2015-05-08 / 11:20 de.

  Ámen!
  “Aki Krisztust követi, annak az én halálát kell elfogadnia: azt pedig nem szolgáljuk többé, aki meghalt.”

  Kedvelik 1 személy

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s