Nagyvonalúság és szeretet a hibákkal szemben

“Azt hiszem, hogy egy kicsit nagyvonalúbbnak kellene lennünk embertársaink tökéletlenségeivel szemben. Tudom, hogy lehetetlen nem észrevenni ezeket, amikor ott vannak közvetlenül előttünk; és azt sem tudjuk megakadályozni, hogy akaratlanul is véleményt ne alkossunk másokról. Senki sem tagadhatja, hogy mások tökéletlensége sok kényelmetlenség okozója. De elég, ha készek vagyunk türelmesnek lenni a tökéletlenségekkel szemben, akár súlyosak, akár enyhébbek. Ne hagyjuk, hogy elforduljunk az emberektől hibáik miatt!

Ha van a tökéletességnek jele, ez az, hogy el tudja viselni mások tökéletlenségeit – képes alkalmazkodni; mindenkinek mindenné lesz. Olykor a legmeglepőbb hibákat vesszük észre egyébként jó emberekben, de ezen nem szabad meglepődnünk. Legjobb figyelmen kívül hagyni ezeket, és hagyni, hogy Isten a Maga időzítése szerint foglalkozzon velük; ha mi vesszük kézbe, úgy járhatunk, hogy végül a búzát is kitépjük a konkollyal együtt. Arra jutottam, hogy Isten még a legszellemibb emberekben is meghagy bizonyos gyengeségeket, amelyek esetükben teljesen valószerűtlennek tűnnek. Mindannyiunkra igaz ez. És mindannyiunknak késznek kell lennünk hamar felismerni a saját tökéletlenségeinket, és hagyni, hogy Isten vegye kézbe ezeket.

Mi magunk pedig küzdjünk azért, hogy türelmesek legyünk mások gyengeségeivel, hiszen tapasztalatból tudjuk, milyen keserűen fájdalmas, amikor kiigazítanak minket. Mindent tegyünk meg tehát, hogy minél kevésbé okozzunk fájdalmat – de nem mondom, hogy túl sűrűn javítgassunk másokat. Ez nem a mi dolgunk. A mi dolgunk az, hogy megálljunk és megnyugodjunk, amikor hibákat fedezünk föl a másikban, és hajlanánk afelé, hogy megszakítsuk vele a közösséget. Nekünk ezt a problémát kell kezelnünk.”

(Let Go – Fénelon, Letter 24)

Egy gondolat “Nagyvonalúság és szeretet a hibákkal szemben” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s