Jézushoz hasonlóvá válni (Jacob Ninan)

Írta: Jacob Ninan; Forrás / Source: Becoming Like Jesus

Isten végső célja gyermekei számára, hogy az Ő Fiához, Jézus Krisztushoz tegyen minket hasonlóvá (Róm 8,28-29). Ha megláttuk, hogy mi magunk mennyire távol vagyunk attól, hogy hasonlítsunk Jézushoz, az egyik legnagyobb vágyunk lesz, hogy olyanná váljunk, mint Ő. Néhányan azonban tévesen azt feltételezzük, különösen, ha ilyen tanítást kaptunk, hogy ha újonnan születtünk, akkor elrendezett dolog, hogy végül mindannyian Jézushoz leszünk hasonlók. Azt tanultuk, hogy higgyük: Isten munkálkodik bennünk, és be fogja fejezni bennünk azt, amit elkezdett (Fil 1,6). A gyakorlatban azonban azt látjuk, hogy ez nem olyan egyszerű. Mások a 2Kor 3,18 alapján azt tanítják, hogy mindössze a Bibliát kell tanulmányoznunk, és ahogy majd látjuk Jézust az Igében, automatikusan az Ő képére változunk. De itt is észre fogjuk venni, hogy ez csak egy része az egésznek. Az ilyen jellegű tanítás kétségtelenül reményteljes várakozást ébreszt, de végül kiábrándultsághoz és lehangoltsághoz vezet. Az egymástól függetlenül, innen-onnan kiválogatott versek a Biblia egészének összefüggései nélkül gyakran nagyon félrevezetőek lehetnek.

Jézus nem azt mondta az apostolainak (jelentése: „hírvivő” vagy „küldött”), hogy menjenek és térítsenek, hanem, hogy tanítványokká tegyék az embereket és tanítsák őket, hogy megtartsák mindazt, amit Ő tanított (Mt 28,19-20). A tanítvány az, aki a mesterétől azzal a szándékkal tanul, hogy olyanná váljon, mint ő, és végül el is éri ezt a célt. Jézushoz úgy válunk hasonlóvá, hogy tanulunk Tőle. Először tanítvánnyá kell válnunk, majd napról napra tanulnunk kell Tőle és követnünk kell Őt.

Ez egy aktív folyamat, amelynek során tudatosan Jézust figyeljük, Őrá hallgatunk, és azt tesszük, amit Ő mond. Mint minden tanulási folyamat, ez is lépésről lépésre történik, mivel először az alsó szinteken kell végighaladnunk, mielőtt a felsőbbekbe léphetnénk. Olyan folyamat ez, amelyben Maga Jézus tanít bennünket, nekünk pedig a Neki való engedelmességgel kell válaszolnunk. A folyamat tehát nem csak Jézustól vagy csak tőlünk függ.

A tanítványság iskolája

Szűk az a kapu, amelyen be kell lépnünk, és keskeny az az út, amelyen járnunk kell (Mt 7,14). Fatális hibát vétünk, ha azt gondoljuk, hogy minden bizonnyal a széles, korlátok nélküli út, amelyen sokan járnak, lehet a helyes (13. v.), és akkor is hibázunk, ha azt hisszük, hogy ha egyszer beléptünk a kapun, elérjük a célt, bármelyik ösvényt válasszuk is.

Jézus világosan megmondta, mit ért a „szoros kapu” és a „keskeny út” alatt. A szoros kapun való belépés azt jelenti, hogy felismertük: Jézus túlságosan is drága ahhoz, hogy felcseréljük bárkire vagy bármire, és meghoztuk azt a döntést, hogy jobban szeretjük Őt mindennél és mindenki másnál (Lk 14,26;33; Mt 10,37). A keskeny vagy „nehéz” út az, hogy eszerint a döntés szerint járunk, megtagadva magunkat naponta, hogy kövessük Őt és engedelmeskedjünk Neki (Lk 9,23; 14,27).

Jézus azt akarja, hogy a tanítványai legyünk. Amikor pedig másokat teszünk tanítványokká, akkor nekik Jézus tanítványainak kell lenniük, és nem a mieinknek. Sokan visszaéltek ezzel, és olyan tanítványokat csináltak, akik őhozzájuk ragaszkodnak, tőlük kerültek függésbe, és nekik tartoznak elszámolással – ahelyett, hogy Jézusra mutattak volna, és az embereket Őhozzá vezették volna.

Motiváció: a szeretet

Ha tényleg szeretjük Jézust, nem lesz nagyon nehéz számunkra engedelmeskedni Neki (1Jn 5,3), még ha sokszor ez azt is jelentené, hogy nem tehetjük meg azt, amit a hústestünk szeret (Róm 8,8). Látjuk, hogy Jákóbot Ráchel iránti szeretete hogyan segítette abban, hogy Lábánt, az apósát kétszer hét évig szolgálja, hogy végül elvehesse a lányt feleségül (1Móz 29,20). Nekünk pedig Jézus iránti szeretetünk segít abban, hogy értékesebbnek lássuk azt a célunkat, hogy Hozzá hasonlóvá váljunk, az Ő tetszésére legyünk, és tiszteletet szerezzünk neki – azoknál a bűnös vágyaknál, amelyeket fel kell ezért adnunk (Zsid 11,25-26). Egyre többet és többet tudunk meg Róla az Igéjéből, a Neki való engedelmességet keressük mindenben, és nemet mondunk magunkban arra, hogy a saját önző kívánságainkat kövessük. Jézus csodálatos szépségét szemléljük, ahogyan a Szent Szellem felfedi előttünk, és teljes szívünkből arra törekszünk, hogy mi is ilyenné váljunk. Alázattal kérjük Istent, hogy mutassa meg nekünk Magát és az Ő útjait, és változtasson át az Ő képére. Más tanítványokkal is találkozunk, hogy bátorítsuk és buzdítsuk egymást ezen az úton. Így változunk át az Ő hasonlóságára a gyakorlatban.

Azonban nem fogunk Jézus képére változni, hacsak nem törekszünk erre tudatosan (Jer 29,13). A hústestünk, a világ és a Sátán mind ellenünk dolgozik, és ha passzívan hagyjuk úgy történni a dolgokat, ahogyan jönnek, egyre messzebb kerülünk Jézustól, nem közelebb. Ezért van tele a Biblia figyelmeztetésekkel, hogy vigyázzunk, legyünk éberek, ne higgyünk minden szellemnek stb. Ha viszont megláttuk, mennyire romlottak, bűntől elfajzottak vagyunk saját magunkban, és látjuk Jézust mint Megváltónkat, a bennünk feltörő hála és szeretet fog motiválni nekifeszülni annak a célnak, hogy közelebb kerüljünk Jézushoz és az Ő jellemére változzunk.

Jézus a cél, nem a kereszt

A kereszt hordozása nem azt jelenti, hogy valami nehézségünk van vagy problémás emberekkel küzdünk. Sokan, tévesen, azt gondolják pedig, hogy ez a kereszt, amelyet hordozniuk kell. A kereszt felvétele azt jelenti, hogy meghalunk az énünknek azzal, hogy megtagadjuk azokat a kívánságainkat, amelyek Jézus életével ellenkeznek. Naponta meg kell ezt tennünk, folyamatosan, hogy mindig képesek legyünk Isten akaratát cselekedni az életünkben. De nem az önmegtagadás a célunk – amely csak mogorvává és lehangolttá tesz –, hanem hogy kövessük Jézust; ez az a cél, ami vezérel minket. Hasonlóképpen, nem arról van szó, hogy Jézus azt akarja, hogy minden gyönyörűséget tagadjunk meg magunktól, amiben csak részünk lehetne, hanem csak azokat, amelyek ekkor vagy akkor az akaratának útjában állnak. Isten akaratának keresése és cselekvése közben halálba kell adni azokat a kívánságokat, amelyek ezzel ellentétesek. Ha néha nehéznek érezzük a keresztet, arra a dicsőségre kell gondolnunk, amit Jézus akar nekünk adni (1Pt 1,6-7), és ez segíteni fog kitartani és menni tovább.

Elkülönülés a világtól

Jézus nem volt ebből a világból való, és azért jött, hogy kimenekítsen minket ebből a világból (1Jn 2,16-17). Elkerülhetetlen, hogy ahogyan egyre közeledünk Jézushoz, úgy távolodunk egyre jobban a világtól, a gondolkodásmódunkban. Ez azért van, mert a gondolkodásunk megújul (Róm 12,2), és gyakran észrevesszük, hogy ellenkezik azzal, amit a világ gondol és értékesnek tart. Lesznek olyan helyek és emberek, ahonnan távol kell maradnunk, de ugyanakkor nem szabad általánosítanunk, és az elkülönülést szó szerint vennünk. Ez ugyanis a gondolkodásunkban és a szívünkben történő elkülönülés, miközben továbbra is a világban vagyunk, és részt veszünk annak hétköznapi tevékenységeiben, más emberekkel együtt. Ez az egyik része a tanítványság iskolájának, és így tudunk a világ sójaként és világosságaként szolgálni (Mt 5,13-16).

Következtetés

A bűnök bocsánatának elfogadása a keresztény élet kezdete, de a kegyelemben való növekedés és a Jézus természetére való átformálódás a legizgalmasabb rész. Ez az, ahol növekedhetünk az élet kísértéseivel való találkozáskor, gyakorlati módon ismerhetjük meg Jézust, gyarapodhatunk bölcsességben és válhatunk áldássá a körülöttünk levők számára. Így fog Jézus megdicsőülni az életünkön keresztül.

(Megjelent a „Light of Life” magazin 2011. júliusi számában.)

Egy gondolat “Jézushoz hasonlóvá válni (Jacob Ninan)” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s