Amikor Isten meghiúsítja terveinket

Eredeti: Tim Challies: When God Interferes With Our Plans

Egyedül Isten gondviselése az, ami gátat szab a bűn áradatának, amely bűnös szívünkből amúgy kiömlene. Ha nem Isten gondoskodásán és megőrzésén múlna, még mi, keresztények is sokkalta bűnösebbek lennénk, mint azt egyáltalán elképzelni merjük. Ha nem Isten kegyelmes közbeavatkozásán múlna, a szentségre való legjobb törekvéseink sem lennének elegendőek, hogy megőrizzenek a bűnbe fulladástól, s attól, hogy szégyent hozzunk Krisztus nevére. Isten sokkal jobban vigyáz ránk, mint ahogy mi vigyázunk magunkra. Éppen ezért mindannyian végtelen hálával tartozunk Istennek, hogy megőriz bennünket attól, amit egyébként megtennénk, és akivé egyébként válnánk. Körülbelül ez az, amit John Flavel magyaráz a The Mystery of Providence (A gondviselés titka) c. könyvének hatodik fejezetében. Lássuk, Isten milyen módokon akadályozza Ellene vétkezni próbáló vágyainkat és a bűnre tett kísérleteinket.

Isten felszít másokat, különösen más hívőket, hogy visszatartson minket annak a gonosz dolognak a végrehajtásától, amit elterveztünk. Hallottam valamikor egy fiatalemberről, aki szívében elhatározta, hogy életében először pornót fog nézni. Ám amint leült a számítógépe elé, megcsörrent a telefonja. Az egyik barátja kereste, pusztán csak azért, hogy megkérdezze, hogyan áll a szexuális tisztaságért folytatott harcában. Egy másik napon Isten ugyanígy megakadályozta, hogy bűnbe essen; valaki másnak a keze által avatkozott közbe.

Isten néha ugyanazokat az eszközöket használja, amelyeket mi gonosz célokra szántunk volna. A spanyolok meg akarták szállni Angliát, hogy letaszítsák a trónról a protestáns I. Erzsébet királynőt, Isten azonban óriási vihart támasztott a tengeren, hogy szétszórja a spanyol flottát, és véget vessen a fenyegetésnek. Könnyen lehet, hogy amikor áramszünet volt vagy lefagyott a gépünk, az habár kényelmetlenséget okozott, valójában kegyelemből volt – Isten ugyanis számunkra ismert vagy akár ismeretlen eszközöket is használ, hogy akadályozzon bennünket a bűnben.

Isten néha fájdalmat vagy betegséget hoz a testünkbe, hogy megőrizzen minket a bűntől. Ezeket a kicsiny rosszakat használja fel, hogy megakadályozza egy sokkal nagyobb rossz elkövetését. Az örökkévalóságban talán majd megtudhatjuk, hogy az a fejfájás, amitől az előző nap sürgősen le kellett feküdnünk, valójában Isten ajándéka volt, hogy megakadályozzon valami súlyos bűn elkövetésében.

Isten néha a jól időzített Igéjét vagy akár emberi bölcsességet is használ, hogy visszatartsa népét a vétkezéstől. Amikor Dávid gondolatait megtöltötte a gonoszok gyarapodásával való foglalkozás, hálátlanságát az Úr Isten dicséretével oldotta föl (lásd 73. Zsolt.). Hányszor volt már, hogy valami bűnt latolgattunk, de hirtelen elvonta figyelmünket a gondolatainkat hirtelen elöntő bölcsesség, vagy olyan bölcsesség, amelyet valaki mellettünk halkan szólt?

Isten néha úgy akadályozza meg, hogy népe bűnbe essen, hogy szó szerint elveszi az életüket. Ki tudja, micsoda bűnt akadályozott meg, és milyen szégyent állított meg azzal, hogy kegyelmesen magához vette egy-egy szentjét, mielőtt az valami komoly bűnt követhetett volna el? Ami a legnagyobb gonoszságnak látszik, könnyen lehet, hogy valójában a legnagyobb ajándék volt.

Isten szeretetteljes gondviselése megőriz minket attól, hogy olyan bűnösek legyünk, amilyenek különben lennénk. Testvér, köszönd meg Istennek a gondviselését, és készülj az ámulatra, amikor az örökkévalóságban Isten megadja neked annak ajándékát, hogy meglásd, milyen gyakran és mekkora mértékben őrzött meg téged a bűntől.

3 gondolat “Amikor Isten meghiúsítja terveinket” bejegyzéshez

 1. Arpicus 2015-06-29 / 11:41 de.

  Még egyszer átolvastam ezt a kiváló cikket.Egy apró hibát vettem észre.Megnéztem az eredeti angol szöveget,nem a Forditó hibázott hanem a szerző.Arról van szó,hogy a 73.zsoltár nem Dávid hanem Ászáf vivódásait irja le.A zsoltárok nagy részének valóban Dávid a szerzője,de van más szerzőktől is,többnek a szerzője ismeretlen.Ennek ellenére nagyon jó irás és nagyon fontos területre mutat rá a lelki életünkben! 🙂

  Kedvelik 1 személy

  • keryzsuzsanna 2015-06-29 / 12:32 du.

   Hú, ez igen, köszönöm! (A fordító is lehetett volna kissé szorgalmasabb, hogy ellenőrizze a hivatkozást 🙂 )

   Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s